2012. június 14., csütörtök

Hogyan vezet minket Isten?


1.) Istennek van ígérete arra, hogy vezetni fog minket.
„Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” Ézs. 48,17

„Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” Róm. 8,14
Isten vezetése a pusztában:
„Az ÚR pedig előttük ment nappal felhőoszlopban, hogy vezesse őket az úton, éjjel meg tűzoszlopban, hogy világítson nekik, és éjjel-nappal mehessenek.” 2Móz. 13,21
  • Mennyire van konkrét terve és akarata Istennek a mi életünkkel?
  • Nem ütközik-e bele a vezetés a szabad akarat fogalmába?
Zsolt.23
  • Mit jelent a vezetés, vagy Gondviselés az életünkre nézve? – biztonságot
  • Isten előtt van jövőnk… - nem kell aggódnunk miatta
  • Hogyan találjuk meg Isten vezetését életünkben?
A vezetés komoly kérdés: Isten szeretné, ha az Ő akarata valósulna meg életedben: „legyen meg a te akaratod…”
Van, amikor Isten vezetése egyértelmű, de a legtöbbször nehéz megérteni megismerni.
KUTATÁSRA, KERESÉSRE VAN SZÜKSÉG!
Nem mindig az egyenes úton jutunk el az Isten által kijelölt célba: vannak kerülőutak
Pl: Mózes életében (puszta) vagy Jónás életében (Tarusi út)
Ezek a kerülőutak gyakran hasznosak is életünkben.
Isteni vezetésben rutinra kell szert tenni: Jn.10.27 – juhokról és nem bárányokról van szó (hitbeli felnőttség jele: hallják a hangomat)
Kétféle vezetés:
-         észrevétlen vezetés
-         konkrét vezetés (útmutató vezetés)
1. Észrevétlen vezetés
A legtöbb esetben Isten nem használ természetfeletti dolgokat a vezetéshez. Hiszen Benne élünk, Benne mozgunk (Csel.17.28)
Isten akkor lép közbe, amikor
  • útelágazáshoz érünk (új irányba indít) DÖNTÉSHELYZETBEN
  • ha eltértünk az Ő útjáról
Egyébként pedig halkan, észrevétlen vezet minket!
Pl: Ruth Nem látunk semmi természetfelettit a könyvben. Rut.1.6. – Ruth elhatározása: rábízza magát Naomira, Rut.2.3. – „Történetesen”: mintha véletlen lenne, hogy épp Boáz földjére téved. Senki nem mondta neki – Ez az észrevétlen vezetés

2. Útmutató vezetés
Isten használ természetfeletti dolgokat, amik helyes irányba vezetik életünket. (konkrét kijelentések)

a) Biblia
konkrét vezetés, de a Bibliát nem szabad varázskönyvnek tekinteni (pl: vezetés keresése felnyitogatással)
A Biblia alapján gyakran Isten általános akaratát ismerjük meg. Pl: a misszióparancs, ami minden tanítvány küldetése. Ugyanakkor tud szólni általa személyes vezetésben (saját példák: az elhívás…)

b) Ima
Imádságban kérhetünk vezetést, bölcsességet, de az ima: kommunikáció, Isten is szól hozzánk rajta keresztül. Adjunk helyet, hogy Isten is szóhoz jusson!
„Az ima nem monológ, hanem dialógus. Isten hangja válaszul az enyémre az ima leglényegesebb része.” Andrew Murray

c) megújult gondolkodás
Róm.12,1-2.: „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”
Ez az Istenismeretből fakad. Tapasztalatok, bibliaismeret… (de vigyázni kell a tapasztalatokkal, nehogy a hagyományokben bízzunk, hanem az Élő Istenben)
BÖLCSESSÉG (Példabeszédek beszél sokat a bölcsességről)

d) testvérek tanácsa
Isten józanságra int, gyakran hallani: „Isten azt mondta nekem”, jó, ha ilyenkor kikérjük egy megbízható testvér tanácsát. Isten ezen keresztül is vezet.
Péld.12,15: „A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra.

e) körülmények
Akadályozó körülmények: pl. komikus jelenet Bálámmal, a szamárra és az angyallal (4. Mózes 22,22-35) (Bálám a kedvezőtlen körülmények ellenére akar haladni a saját feje után. Még az sem gondolkodtatja el, hogy a szamara megszólal.)
Hóseás 2,8: „Azért most elrekesztem az útját tövissel, kerítést húzok elé, nem talál rá ösvényeire.” – Isten elrekeszti azt az utat, amin nem jó járni

Segítő körülmények: ajtónyitások
A körülmények önmagukban még nem jelentik azt, hogy az az Isten akarata lenne.
Pl: Jónás (Jón.1.3) épp talált hajót, volt is pénze, fel is vették, de a hajó elsüllyedt, mert Isten azt kérte Jónástól, hogy menjen Ninivébe, s ő pont az ellenkező irányba indult el a hajóval.
Épp Jónás könyve a jó példa arra, hogy Istennek milyen sok eszköze van a vezetéshez:
  • Szólt
  • Rendelt vihart
  • Reldelt cethalat
  • Rendelt bokrot
  • Rendelt férget
2Kor 2,12-13: „Amikor pedig megérkeztem Tróászba Krisztus evangéliumának hirdetésére, bár az Úr kaput nyitott előttem, nem volt nyugalma lelkemnek, mivel nem találtam Titusz testvéremet. Ezért elbúcsúztam tőlük, és elmentem Macedóniába.”– a körülmények ellenére cselekedett Pál

f) A belső békesség, vagy kényszerítés
2Kor 2,12-13 (fent) és ApCsel 20,22-23:” És most, íme, én a Lélektől kényszerítve megyek Jeruzsálembe, és hogy mi ér ott engem, nem tudom; csak azt tudom, hogy a Szentlélek városról városra bizonyságot tesz, hogy fogság és nyomorúság vár rám.”
Pál minden más körülmény, vezetés ellenére a belső kényszerre figyel!
Gyakran perdöntőbb a körülményeknél.
Isten néha egy természetfeletti békességet ad egy döntésben, s onnan tudja a hívő, hogy mi az Ő akarata. Lélek hangja gyakran így mutatkozik meg.

g) Természetfeletti vezetés
  • prófécia,
  • álmok, 
  • jelek

Vannak ilyenek, erről beszél a Biblia. De nem elsősorban ezeket kell keresni.
  • Prófécia: ApCsel 21,11: „Odajött hozzánk, levette Pál övét, megkötözte vele saját kezét és lábát, és ezt mondta: "Így szól a Szentlélek: Azt a férfit, akié ez az öv, így kötözik meg Jeruzsálemben a zsidók, és pogányok kezébe adják."” – Agabosz
  • ApCsel 10,19-20: „Amíg Péter a látomásról elmélkedett, ezt mondta neki a Lélek: "Íme, három férfi keres téged: kelj fel, menj le, és eredj el velük. Semmit ne tétovázz, mert én küldtem őket!"” – Péter látomása
  • Máté 1,20: „Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.” – József álma
Meg kell mindent vizsgálni! 1Thessz 5,21: „de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg,
Sokan tesznek ki gyapjút döntésük előtt, mint Gedeon tette. Ez gyakran a hitetlenség jele, mint Gedeonnál. Gyakran várunk természetfeletti vezetésre, Isten ad is ilyeneket, de ha másként is tud üzenni, akkor azon keresztül szól.
ApCsel 16,6-10: „Azután átmentek Frígia és Galácia földjén, mivel a Szentlélek nem engedte nekik, hogy hirdessék az igét Ázsiában. Amikor Mízia felé mentek, Bitíniába próbáltak eljutni, de Jézus Lelke nem engedte őket. Erre Mízián áthaladva lementek Tróászba. Egy éjjel látomás jelent meg Pálnak: egy macedón férfi állt előtte, és ezekkel a szavakkal kérlelte őt: "Jöjj át Macedóniába, légy segítségünkre!" A látomás után nyomban igyekeztünk elmenni Macedóniába, mert megértettük: oda hívott minket az Isten, hogy hirdessük nekik az evangéliumot. ” – isten konkrét beleavatkozása Pálék életébe. Rossz irányba akartak menni.

3. A vezetés megértése
Sohase egy impulzus alapján lépj vagy dönts!
Alapelv: 2Kor 13,1: „Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengőcimbalom.


Forrás: http://www.merenyi.baptist.hu/index.php?m=9210

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése